top of page
חיפוש

מה זו נוסחא תסריטאית ולמה בכלל צריך אותה?

  • fadeingal
  • 1 בספט׳ 2021
  • זמן קריאה 2 דקות


כי זה עובד!

הסוף.

אבל עכשיו באמת - למה צריך נוסחה כדי לכתוב תסריט?

תחשבו על כל סרט אהוב שהצליח ברמה בינלאומית – אני מבטיח לכם שכולם עובדים על פי אותה הנוסחה.

נשבע לכם, בעזרת הנוסחה אפשר ליצור קו ישיר בין 'הארי פוטר וחדר הסודות' ל'טיטאניק', בין 'הצעקה' ל'נוטינג היל' ובין 'פיינאפל אקספרס' ל'הפסנתרן'.

רגע, אבל זה בכלל לא אותם הז'אנרים. איך הסרטים האלה קשורים אחד לשני?

נכון, בכל הסרטים האלה הסיפור שונה, הדמויות שונות, הסטייל הסיפורי שונה לחלוטין אבל כולם מתבססים על אותה הנוסחה. ברמה הכי בסיסית, אם ננקה את כל האלמנטים השונים, הסרטים האלה מעבירים את הגיבורים שלהם את אותו התהליך.

מי המציא את הנוסחה?

תאמינו או לא, הנוסחה שעל פיה סרטים הוליוודיים עובדים היא בת אלפי שנים. הראשון שגילה אותה היה ג'וזף קמפבל, חוקר תרבויות קדומות שחשף אותה לעולם בספרו הנהדר 'הגיבור בעל אלף הפנים' (ספר חובה לכל כותב). קמפבל גילה שכל הסיפורים, המיתולוגיות והתורות שהועברו בכתב ובעל-פה בכל תרבויות העולם מבוססות על אותו התהליך שהגיבור עובר. הפרט המדהים ביותר הוא שחלק גדול מן התרבויות הללו אף פעם לא יצרו קשר אחת עם השנייה. 'מסעו של הגיבור' הוא קרא לזה.

ולא רק זה, בכל סיפור ניתן למצוא את אותן ארכי-דמויות המייצגות אספקטים שונים במסעו של הגיבור ואישיותו. הן נועדו להעמיד אותו במכשולים הבוחנים את אופיו ולספק תמיכה והנחיה ברגעים קשים.

גם משה רבינו, ישו, הרקולס, ובודהה עברו את אותו המסע (אם לא פיזי, אז מנטלי או רגשי) שעבר ההוביט פרודו בדרכו להפטר מהטבעת במורודור.

אז לשאלתכם, מי המציא את הנוסחה, התשובה היא אנחנו – כולנו – בני אדם. זה סיפור שמוטבע בנו עמוק עוד מהשלבים הראשונים של ההתפתחות שלנו. אנחנו המצאנו את מסעו של הגיבור.

הקהל

הנוסחה היא לא סט כללים נוקשה שחייבים לעבוד על פיו, אלא יותר משמשת כקווי הנחיה שצריך לדעת ולעבוד סביבם ובתוכם. היא בסך הכל נועדה לוודא שהתסריטאי והקהל משדרים על אותו הגל.

הנוסחה מקדשת את הקהל. היא מבטיחה שהקהל יהיה מעורב בסרט מבחינה רגשית. שהוא יריע לגיבור כשהוא מנצח ויכאב עם הגיבור כשיפסיד. מכיוון שמסעו של הגיבור כל כך מוטמע בתוכנו, הגיבור חייב לעבור אותו אחרת הניצחון שלו בסוף לא יהיה מתוק כמו שיכל להיות או שהשינוי שעבר לא ירגיש כאילו הוא יחזיק מעמד יותר מדי.

הכל מתחיל ונגמר בצופים.

אם כתבתם סרט שאף אחד לא ראה, האם כתבתם סרט בכלל?

רוצים לדעת עוד?

הירשמו עכשיו לקורס התסריטאות של :Fade In ובואו לכתוב סרט באורך מלא ב15

שבועות בלבד!

 
 
 

コメント


©2021 by Fade in קורס תסריטאות. Proudly created with Wix.com

bottom of page